Maribor

Narava, zgodovina in kulinarika – odkrijte Maribor, mesto ob Dravi. Štajerska prestolnica je z več kot 110.000 prebivalci drugo največje mesto v Sloveniji, ki ima bogato zgodovino in je hkrati mesto s sodobnim utripom. O bogati zgodovini mesta pripoveduje arhitektonska zapuščina zadnjih stoletij, ki se odraža na pročeljih hiš in v dobro ohranjenem mestnem jedru z vidnimi ostanki obrambnega zidu. Sprehod po mestu ob Dravi vodi neposredno do »Stare trte«, najstarejše vinske trte na svetu. Ustavite se v gostiščih in vinskih kleteh ali pa se odločite za obisk muzeja ali galerije. Za ravnovesje duha in telesa lahko poskrbite v wellness in spa centru hotela Habakuk ali v medicinskem in športnem centru Fontana.
Iz urbanega okolja se lahko hitro umaknemo v naravo, ki je le nekaj kilometrov vstran. Vinska cesta, Pohorje in čiste vode ponujajo izjemno in nepozabno doživetje narave. Od tihega gozda do pestrega dogajanja ob večjih športnih dogodkih, kot so Zlata lisica, tradicionalno žensko smučarsko tekmovanje za svetovni pokal, ali tekme nogometnega kluba Maribor, že več kot 25 let najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba, Maribor v vsej svoji raznolikosti odraža veselje do življenja.

Slovenija

Mogočni alpski vrhovi s strmimi kamnitimi stenami, globoke kraške jame, nežna gričevnata pokrajina in prostrane ravnice – vse to so lepote Slovenije. Zanimive in raznolike pa niso samo pokrajine, temveč tudi zgodovina države. Do 20. stoletja so slovenskim območjem vladali tuji vladarji, največ časa Habsburžani. Po prvi svetovni vojni je Slovenija postala del Kraljevine Jugoslavije in nato del Socialistične federativne republike Jugoslavije.
Leta 1990 se je večina volilnih upravičencev nato izrekla za samostojnost. Od leta 2004 je Slovenija država članica EU in od konca leta 2007 tudi v schengenskem območju. Kot država članica EU ima Slovenija trgovinske povezave predvsem z Nemčijo, Avstrijo in Italijo ter je znana kot zanesljiv partner z visoko usposobljeno delovno silo. K najpomembnejšim industrijskim panogam sodijo livarstvo železnih kovin, avtomobilska industrija, izdelava električnih naprav, lesna in tekstilna industrija, farmacevtski in kemični sektor ter strojništvo.

Številke in dejstva

 • Uradni jezik: slovenščina (regionalno tudi italijanščina in madžarščina)

 • Glavno mesto: Ljubljana (pribl. 290.000 prebivalcev)

 • Oblika vladanja: parlamentarna republika (neodvisnost od leta 1991)

 • Površina: 20.273 km²

 • Število prebivalcev: pribl. 2 milijona

 • Gostota prebivalstva: 102 prebivalca na km²

 • Valuta: evro

 • Registrska oznaka: SLO

 • Telefonska vstopna koda: +386

 • Meji na Italijo, Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Jadran

 • Razdeljena v 212 občin, med katerimi je enajst mestnih občin

 • Več kot polovico površine predstavlja gozd (s pribl. 200 prosto živečimi medvedi)

 • Visokogorje in sredogorje do 2864 m (Triglav)

 • 46,6 km jadranske obale (»slovenska riviera«)

 • Prehodno podnebje na jugozahodu sredozemsko, v notranjosti države kontinentalno

 • Mešano gospodarstvo (porazdeljeno med kmetijstvo, industrijo, storitve in turizem)

Potovanje v državo

Slovenija je del schengenskega območja. Na mejnih prehodih z Italijo, Avstrijo in Madžarsko zato praviloma ni mejnih kontrol. Če za potovanje v Slovenijo potrebujete vizum, ga lahko dobite na slovenskih predstavništvih v vaši državi. Slovenijo je mogoče preprosto prepotovati z vsemi prevoznimi sredstvi, najpreprosteje zagotovo z avtomobilom. Potovanje v državo z avtomobilom Slovenija ima dobro infrastrukturo s sodobno avtocestno mrežo. Na vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah, ki jih upravlja in vzdržuje upravljavec cestninskih cest, potrebujete vinjeto (sedemdnevna vinjeta: 15 evrov, mesečna vinjeta: 30 evrov, letna vinjeta: 110 evrov).
Potovanje v državo z letalom Slovenija ima dobre letalske povezave s številnimi evropskimi mesti. Največje mednarodno letališče se imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana in se nahaja v bližini glavnega mesta Ljubljana. Pribl. 60 km od Maribora leži Letališče Gradec z dnevnimi letalskimi povezavami v več nemških mest. Potovanje v državo z vlakom Na voljo so direktne povezave s hitrimi vlaki iz vseh sosednjih držav in številnih drugih držav v Slovenijo. Slovenija je del sistema Eurail Global Pass, zato je mogoče s to vozovnico pripotovati tudi v Slovenijo. Vlak med dvema največjima slovenskima mestoma Ljubljano in Mariborom vozi vsako uro, na ostalih glavnih povezavah pa približno vsaki dve uri.